Heiligdomsvaart Susteren

 
 
Heiligdomsvaart Susteren verwacht meer dan 30.000 bezoekers.
 
Susteren verwacht volgend jaar meer dan 30.000 bezoekers bij de uitgestelde Heiligdomsvaart. Het zevenjaarlijkse bedevaartfeest zou eigenlijk afgelopen maand hebben plaatsgevonden, maar is vanwege corona verplaatst naar de periode 26 augustus tot en met 11 september 2022.
Net als in Maastricht en Aken wordt ook in Susteren eens in de zeven jaar een Heiligdomsvaart gehouden. In Susteren gaat de traditie meer dan 500 jaar terug. Van oorsprong is de Heiligdomsvaart een bedevaart naar de relieken die in de Amelbergabasiliek worden bewaard, maar in de loop van de jaren is het een groot religieus feest geworden met allerlei culturele nevenactiviteiten.
 
Naast het tonen van de relieken staat de Heiligdomsvaart in Susteren in het teken van het openluchtspel ‘Weerlicht der eeuwen’, waarin de verkondiging van het geloof door de heilige Willibrord centraal staat. Meer dan 150 mensen uit het dorp spelen mee in het openluchtspel, dat tussen 26 augustus en 11 september tien keer wordt uitgevoerd. Dit gebeurt in een openluchttheater dat in die periode speciaal hiervoor naast de Amelbergabasiliek wordt gebouwd. Bij de voorstelling is plaats voor zo’n duizend toeschouwers per avond.
 
Een ander hoogtepunt van de Heiligdomsvaart is de Reliekenstoet op zondag 4 september. Bij deze eeuwenoude traditie worden de in Susteren bewaard gebleven relieken en voorwerpen van heiligen aan het publiek getoond. Aan de stoet nemen groepen uit Nederland en de Euregio deel. In totaal zullen meer dan duizend deelnemers in de stoet te zien zijn en komen naar verwachting 20.000 bezoekers naar Susteren. In de stoet wordt onder meer de geschiedenis van Susteren uitgebeeld door groepen in historische en artistieke kledij. Het tweede gedeelte bevat het tonen van de relieken. Na afloop zijn er op de Marktstraat nog (muzikale) activiteiten voor de bezoekers.
 
De kaartverkoop voor de 10 voorstellingen van het openluchtspel start in oktober via de website www.heiligsdomsvaart.nl.